Dette er personaltoalettet i en butikk i Kohtla-Järve i den russiske delen av Estland. Det er ikke uvanlig at sanitærrom og øvrige rom er i så slitt forfatning ved leiligheter og bedrifter i Estland. Denne butikken har ikke varmt vann overhode. Jeg vet om norskeide bedriftslokaler i Tallinn hvor de ansatte jobber 13 timers skift annen hver dag, gjør sitt fornødne i en plastbøtte på bakrommet. Lønninga på en butikkansatt i Estland er normalt rundt 4000,- kroner i måneden. Det er lite forskjell på brutto og nettolønn for de lavtlønnede i Estland, men de som har jobb er priviligert med noen goder som å få gratis lege for seg og sine barn.
Søker du på ordene estisk eller estisk ved hjemmesiden til NAV i Norge, så får du spørsmål om du mente estetisk.
Estisk og estetisk er ikke altid det samme
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_650041} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ein tankevekkar å sjå dei elendige sanitære tilhøva som der er for butikkpersonalet i Estland. Ganske så kummerleg i det vesle rommet kor toalettet har fått på ei papplate. Reknar med at det er ledningen på veggen i høgresida som er til vasken? Utan varmt vatn til handvask, så håpar eg at dei ikkje sel mat iallefall.
Muggsuppen på veggen bakerst fortel sitt, og her er det ikkje skjult noko av røyr eller ledingar.
Om ein skal gje pluss for noko må det vera lyset her som du har nytta for å få fram det kummerlege toalettet. Sikkert ikkje varme i golvet heller pga myggsoppen på veggen. Men litt fargeklattar blir jo toalettet og veggen. Godt dokumentært.
Helsing Tone
Solvår B.
Som vanlig sier Tone det så fint. Jeg henger meg på.
Tankevekkende undertekst. Vi vet at mange norske bedrifter flagger ut til land med lavere lønninger. At det bl.a. innebærer dobøtte for de ansatte på et 13-timers skift, er kanskje ikke så hyggelig å opplyse om når det er snakk om overskudd for bedriften.
: ) Solvår
Carsten W.
+1
Jeg kunne ikke garantere at der ikke finnes noe av disse huler fremdeles i Tyskland også. Problem er at bedriftseiere forbedre slike forholdninger svært sjelden friwillig, fordi de tenker profitt.
Så er det myndigheter som må ordne det. Desverre må et land ha en visst økonomisk basis før politikkere tørrer å lage slike regler, og Estland er for tiden et stykke unna fra det, er jeg redd.
Alf B.
Enkle kår med toalettrullen er iallfall på plass
Et bilde med god og fortellende undertekst til ettertanke
Alf
Truls Bastian H.
Hei Tone og Solvår
Dette var faktisk en populær ferskmatbutikk under USSR-tiden, og frem til rundt år 2004. Ifra 2004 til 2008 var det solstudio her, nå er det erotisk butikk (dildoer og sexy undertøy) i lokalene. Tro det eller ei men i nabolokalet (vegg i vegg) er det en nedlagt restaurant, som idag brukes som bakeri og toalettet fylles med damp av bakervarer hver morgen. Bakeriet på ca 80m2 er på ingen måte godkjent for fult bakeri som jobber hver natt ifra 10 om kvelden til 8 om morgenen. Det som er ennå verre er at det bor ei bakeriansatt der med sine 5 barn, hvorav eldstejenta på snart 15 år er høygravid og de tre yngste barna er under skolealder. Barnevern og helsetilsyn er ikke hva som er mest efektivt i Estland, og dette er midt i Estlands 5te største by.
Det er fortsatt svært mange gårdsbruk i Estland som ikke har vannklosett, eller dusj. Svært mange estoniere bruker sauna for å holde seg rene, i mangel av dusj. Tenk på at mange av de gårdene driver med melkeproduksjon ikke har dusj og pumper vann opp ifra egen brønn, og at deler av hvitosten ifra Synnøve Finden lages i Estland.
Selv finere villastrøk i Tallinn og bedrestilte småbyer
Så over til bildet.
Den elektriske ledningen gikk til en elektrisk varmtvannsbrenner som har vært ødelagt i flere år - etter at bildet ble tatt har husverten tatt den ned, nen ikke erstattet den. Varmtvannsbrenner er vanligvis drevet med gass, men noen er på elektrisitet - kaldtvann renner igjennom en slags grill og kommer ut oppvarmet. Dette er den vanligste måten å få varmtvann i Estland. De har en slik inrettning hengende over bsdekaret, og en må fyre den opp med en lighter hver gang en trenger varmtvann enten det er på badet eller kjøkkenet
De ansatte har et lite tekjøkken med kun en liten baderomsvask, og en liten vannkoker. Trenger de varmtvann for å vaske hendene koker de på forhånd opp litt vann i vannkokeren.
Toalettet er med pappplate, fordi stanga er delvis ødelagt, når en drar i snora, og da må en se når en dytter den på plass.
Truls Bastian H.
Takk Alf og Carsten.
Estlands myndigheter håndhever regelverket ulikt ifra Norge. Denne butikken har faktisk nylig passert helsekontroll, siden de selger kroppshygieniske kremer m.m. Forige kontroll var i 2008.
Det var en restaurant i gamlebyen i Tallinn som er mye besøkt av turister som fikk salmonella - de var stengt i under et døgn.
Estlands 4de største bye er Narva, en grenseby imot Russland, befolket med nesten bare russere. De fant nesten 10% HIV i byen i 2008, og daværende helseministerr i landet gikk ut på TV å sa at dette var ikke et helseproblem - kun et etnisk problem.
Å ikke ha toalett i et firma er ikke et lovbrudd - de må ha tilgang til toalett i passe avstand gange (som 5-8 minutters gange til nærmeste bensinstasjon). Det er ansatte på køpesentre i Tallinn som selv må betale på automatene på publikumstoalettene.
John B.
Ja dette illustrerer godt hvor store forskjeller det er mellom ordnede forhold og ikke... Ikke verst at det finnes papir da i alle fall..
Legger også merke til vannmåleren. Ett fenomen som nesten er ukjent i Norge der vannet strømmer ned fra oven i mengder som vi ikke setter pris på.
På en øy i Hellas der jeg ferierer jevnlig er det lett tilgjengelige vannmålere på alle gatehjørner.
Kondensvannet fra alle kjøleaggregatene blir nøye samlet opp på flasker og brukes til vanning...
Bra bilde på sitt vis som får oss til å tenke..
JohnB.
Bjørnar P.
Et do kan si mye om et land eller eieren av doet. Ikke bare i Estland at standarden til tider er laber. Du finner det samme i store deler av Europa, for ikke å snakke om resten av verden. Jeg kjenner en som bor i sentrum av Paris med felles to i gangen. Doet består bare av et hull i gulvet. Ser også at det er toalettpapir i doet du viser. Ingen selvfølge det. Uvanlig i India, for eksempel, der folk bruker venstrehanda i stedet. I mange land i dagens Øst-Europa er det fortsatt vanlig å ha betjente offentlige do der du betaler ekstra for toalettpapiret. Jeg foretrekker slike do, for da vet du at en person har ansvaret for at det er rent.
Hadde forresten vært interessant med en serie om do i ulike land og kulturer, fra det mest primitive til ren luksus. Lurer på om jeg skal prøve meg på noe slikt en dag? :)
Truls Bastian H.
Takk Bjørnar og John B
Ja serier over bo og arbeidsforhold i andre lender er noe en godt kan fotografere mere av. Det hadde vært spennende om du hadde gjort denne doserien Bjørnar.
Berit A.
En flott dokumentasjon på forholdene med tankevekkende tekst til. Men litt mer renhold hadde også vært ok, selv om jeg har sett det verre enn her. Jammen har vi det bra i Norge. ;)
En do-serie hadde vært artig. ;)
Jostein S.
Hei
Det er en viss standarforskjell fra de norske hjem!
Synd at det skal være slik
Det eneste posetive hvis man kan kalle det posetivt, er de lyse fargene!
Jostein
Tone A.
Ikkje rart at det er fukt på toalettet med eit bakeri som gir damp kvar morgon. Godt med opplysninga om ledningen var til den øydelagde varmtvannsbehaldaren. Lite hygenisk utan varmt vatn, som dei vet må koka oppe.
Første oppslaget i Jærbladet i dag, får fram kontrastane til dette toalettet. Elavane Ved Klepp ungdomsskule klaga på toaletta.
http://jbl.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=30417
Helsing Tone
Walter S.
Det du skriver om hygiene og Synnøve Finden sin gulost (og kanskje andre meieriprodukter også...?) kom som et sjokk på meg, nettopp fordi jeg av prinsipp unngår og kjøpe Tine-varer i butikken. Jeg har liten sans for slike gigantomane og hensynsløse monopolbedrifter som Tine, Gilde, Prior og Bama.
Men nå er det snart ikke noe alternativer tilgjengelig.
Mvh,
Walter
P.S.: Jeg synes det er flott at ett eneste bilde (av en dass!) får så mye oppmerksomhet og temaet som du opptar her, tydeligvis appellerer til mange.
Truls Bastian H.
Takk Berit, Jostein, Tone og Walther
Det er mye som skjer i Baltikum som berører norske firmaer uten at det altid interesserer norske medier, men jeg velger å ikke skrive så mye mere om det her for å ikke gjøre denne siden over til et politisk diskusjonsforum.
Walther. Jeg vil berolige deg med at det er bare deler av Synnøve Findens gulostproduksjon som lages i Estland (de lager fortsatt ost også i Norge), og den lages ved en av landets beste ostefabrikker (i Pölvamaa). Som en slags liten motvekt eksporterer Synnøve Finden brunost lagd i Norge til hele Baltikum, men på grunn av den stive prisen har den ingen markedsandel.
Tone. De to jentene som jobber i denne butikken ser det ikke som noe stort problem å bruke naborommet som kombinert bøttekott, kjøkken, og håndvask etter toalettbesøk. de er glad at de fortsatt har en jobb i en by med 40-70% arbeidsledige kvinner (tallet er difust fordi mange er arbeidsledige men ikke har registret seg, mens andre jobber svart for å få endene til å møtes), og spesielt når butikken ikke har noen reel profitt (break even).
Jeg kan ikke forstå hva disse skolebarna på Jæren klager over, Det er faktisk langt over standarden ved mange norske sykehjem, og milevis over standarden i østlige Europa. De burde ha sett toalettet i Estland.
Berit. Dette bildet er tatt før butikken åpnet i januar, og det var slik det så ut etter utvaskingen ifra forige leietager.
John B. Ja det er stort sett bare i Norge en ikke må betale mye for vannet.Vannkvaliteten her borte er ikke spesielt bra. I Tallinn kan en til nød drikke vannet ukokt, men i gruvebyen Kohtla-Järve hvor denne butikken ligger er vannet full av oljeskifer. Det er faktisk vannmåler i mitt vertikaltdelte hus på Hedmarken, og borettslagets formann bad meg ved nyttårstider om å avlese måleren.
Jostein
Den hvite malingen er samme malingen som alle veggene i butikken er malt med, og tapeten er trolig en veldig liten tapetrest, siden den ikke dekker mere enn halve dassen.
Øyvind L.
Heretter står jeg på brettet :)
Vel,vi snakket om tur til Estland på et forgåenedebilde. Dette her er litt på vei
til min forestilling til hva som foregår. Er klar over det er mye man ikke vet om andre plasser også. Generelt er det altid værre en man tror.
Rett fra ..Dreamlineren.. og inn i....
Illustrerende bilde.
Truls Bastian H.
Øyvind
Generelt er det ikke så ille her borte i de baltiske statene. De er fortsatt ikke kommet lengre enn halvveis i hamnskifteprosessen ifra USSR og til et sivilisert fult demokratisk samfunn. De tre statene har valgt å løse ulike problemer knyttet til hamnskiftet, og latt ulike problemstillinger ligge uløst.
Estland er det landet som har kommet lengst på mange felt, men de sliter stygt på blant annet raseproblematikken - som at 30% av befolkningen sliter med å forstå landets offisielle språk, og det er lov å sparke en ansatt som ikke kan estisk (statlige og statseide arbeidsplasser som politiet postverket har sparket postbud og politifolk med 30-40 års fartstid for å ikke kunne språket, selv om de ble ansatt da landet var Russland)
Når de gjelder bo og arbeidsforhold så ligger de langt bak Norge. Delvis fordi de bruker veldig lite penger på boligen i forhold til bil. Bilparken her borte er faktisk bedre enn i Norge, mens leilighetene ofte ikke er oppusset siden USSR. Det er svært mange folk som fortsatt har gasskomfyrer ifra 70 og 80-tallet, og baderommene ser ut som badet på en 50-tallsleilighet i Norge.
Jeg skal se å få tatt en billedserie av USSR-leiligheter, som de utslitte russiske papirtapetene
Det har vært lite eller ingen utvikling i design eller arkitektur i Russlandstiden, så et badekar lagd i 1950 ser omtrent akkurat ut som et lagd i 1990. Noe det er lettest for nordmenn å se på biler og kameraer ifra USSR.
Firkanta Lada kom tidlig på 60-tallet, og ble produsert med ikke alt for store forandringer på lisens i tidligere USSR-stater inntil sommeren 2011 - Det er en delvis kopi av en Fiat ifra midten på 1950-tallet.
Bokskameraet Ljubitel kom på markedet i 1949, og ble med få forandringer produsert til 1993. Det er en sterk etterligning av et tysk Bessa ifra midten av 1930-tallet
Fed 3 kom på markedet rundt 1963, og var i produksjon til 1991, med omtrent ingen forandringer. Slik var USSR på svært mange måter.
Estland idag er på mange måter meget moderne, men de sliter fortsatt med å komme seg igjennom hele hamnskiftet - ikke så rart når mange tjener kun 3500 i måneden. I Latvia tjener de ennå mindre, og der har bankene den stygge uvanen å gå konkurs.
Mange leiligheter i Tallinn ser nesten ut som en leilighet i Norge, når det gjelder møbler og innredning. Mens mange fortsatt bor i boliger som ser ut som USSR-tiden. I Estland ble det bygget hele villastrøk (som deler av den fine bydelenen Nömme i Tallinn, og feriebyen Haapsalu på vestkysten) uten vann og vannklossett helt frem til begynnelsen på 1990-tallet. Det er først nå at mange av husene begynner å få innlagt vann, for ofte har naboer nektet vannadkomst over deres hage og kommunene har ikke tvunget igjennom en løsning).
Øyvind L.
Det forekommer meg at det er mye jeg ikke vet og om temaet vet jeg ikke noe. Sitter inne med bare vage forestillinger,har sett fine bilparker mange plasser ,men har passet meg for å dra linjen helt ut,skjønner jo at det er noe som ikke stemmer.
Har vært en hel del plasser i andre retningen(er)
, er litt var på maten,mens hotellrommet bryr jeg meg mindr om. Lå rett nok sist på et femstjerners :)
Meget interessant lesning.
Truls Bastian H.
Maten er kun en liten risiko. De er stort sett flinke med matlaginga, men det kan skorte litt på oppbevaringen av råvarene. Til eksempel når en vare er gått ut på datoen så taes den ut av kjøledisken, og blir lagt i en vanlig kundevogn midt på gulvet med 50% rabatt. Salmonella på fjørfe sliter de noe med.
Vil du se litt på hvordan folk bor kan du kikke litt på eiendomssidene. Jeg foreslår for å se boligstandarden ved å kikke på hovedstedene samt en fattig storby med lavere boligpriser i hvert av de tre landene: City24.ee (Estland - Kohtla-Järve) ss.lv (Latvia - Liepaja) ss.lt (Lithauen - Alytus)
Så litt om byggeskikken i USSR. En venn av meg skulle rette opp en skakk innvendig sementvegg i sin mors 30 år gamle blokkleilighet i Lasnamäe, Tallinn. De fant ut at mureren/e hadde gjemt en tom vodkaflaske i veggen. Jeg var med på å rive ned et dobbelt klasskap ifra en 40 år gammel leilighet - her var det ikke spart på treverket da min varevogn ble halvfull av gammel ved.
Selv i dag så murer de strømledningene rett inn i veggen uten strømpe eller i rør. Det betyr at når ledningen en dag blir skadet så blir det en omfattende restaurering av hele veggen.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Muggsuppen på veggen bakerst fortel sitt, og her er det ikkje skjult noko av røyr eller ledingar.
Om ein skal gje pluss for noko må det vera lyset her som du har nytta for å få fram det kummerlege toalettet. Sikkert ikkje varme i golvet heller pga myggsoppen på veggen. Men litt fargeklattar blir jo toalettet og veggen. Godt dokumentært.
Helsing Tone
Tankevekkende undertekst. Vi vet at mange norske bedrifter flagger ut til land med lavere lønninger. At det bl.a. innebærer dobøtte for de ansatte på et 13-timers skift, er kanskje ikke så hyggelig å opplyse om når det er snakk om overskudd for bedriften.
: ) Solvår
Så er det myndigheter som må ordne det. Desverre må et land ha en visst økonomisk basis før politikkere tørrer å lage slike regler, og Estland er for tiden et stykke unna fra det, er jeg redd.
Et bilde med god og fortellende undertekst til ettertanke
Alf
Dette var faktisk en populær ferskmatbutikk under USSR-tiden, og frem til rundt år 2004. Ifra 2004 til 2008 var det solstudio her, nå er det erotisk butikk (dildoer og sexy undertøy) i lokalene. Tro det eller ei men i nabolokalet (vegg i vegg) er det en nedlagt restaurant, som idag brukes som bakeri og toalettet fylles med damp av bakervarer hver morgen. Bakeriet på ca 80m2 er på ingen måte godkjent for fult bakeri som jobber hver natt ifra 10 om kvelden til 8 om morgenen. Det som er ennå verre er at det bor ei bakeriansatt der med sine 5 barn, hvorav eldstejenta på snart 15 år er høygravid og de tre yngste barna er under skolealder. Barnevern og helsetilsyn er ikke hva som er mest efektivt i Estland, og dette er midt i Estlands 5te største by.
Det er fortsatt svært mange gårdsbruk i Estland som ikke har vannklosett, eller dusj. Svært mange estoniere bruker sauna for å holde seg rene, i mangel av dusj. Tenk på at mange av de gårdene driver med melkeproduksjon ikke har dusj og pumper vann opp ifra egen brønn, og at deler av hvitosten ifra Synnøve Finden lages i Estland.
Selv finere villastrøk i Tallinn og bedrestilte småbyer
Så over til bildet.
Den elektriske ledningen gikk til en elektrisk varmtvannsbrenner som har vært ødelagt i flere år - etter at bildet ble tatt har husverten tatt den ned, nen ikke erstattet den. Varmtvannsbrenner er vanligvis drevet med gass, men noen er på elektrisitet - kaldtvann renner igjennom en slags grill og kommer ut oppvarmet. Dette er den vanligste måten å få varmtvann i Estland. De har en slik inrettning hengende over bsdekaret, og en må fyre den opp med en lighter hver gang en trenger varmtvann enten det er på badet eller kjøkkenet
De ansatte har et lite tekjøkken med kun en liten baderomsvask, og en liten vannkoker. Trenger de varmtvann for å vaske hendene koker de på forhånd opp litt vann i vannkokeren.
Toalettet er med pappplate, fordi stanga er delvis ødelagt, når en drar i snora, og da må en se når en dytter den på plass.
Estlands myndigheter håndhever regelverket ulikt ifra Norge. Denne butikken har faktisk nylig passert helsekontroll, siden de selger kroppshygieniske kremer m.m. Forige kontroll var i 2008.
Det var en restaurant i gamlebyen i Tallinn som er mye besøkt av turister som fikk salmonella - de var stengt i under et døgn.
Estlands 4de største bye er Narva, en grenseby imot Russland, befolket med nesten bare russere. De fant nesten 10% HIV i byen i 2008, og daværende helseministerr i landet gikk ut på TV å sa at dette var ikke et helseproblem - kun et etnisk problem.
Å ikke ha toalett i et firma er ikke et lovbrudd - de må ha tilgang til toalett i passe avstand gange (som 5-8 minutters gange til nærmeste bensinstasjon). Det er ansatte på køpesentre i Tallinn som selv må betale på automatene på publikumstoalettene.
Legger også merke til vannmåleren. Ett fenomen som nesten er ukjent i Norge der vannet strømmer ned fra oven i mengder som vi ikke setter pris på.
På en øy i Hellas der jeg ferierer jevnlig er det lett tilgjengelige vannmålere på alle gatehjørner.
Kondensvannet fra alle kjøleaggregatene blir nøye samlet opp på flasker og brukes til vanning...
Bra bilde på sitt vis som får oss til å tenke..
JohnB.
Hadde forresten vært interessant med en serie om do i ulike land og kulturer, fra det mest primitive til ren luksus. Lurer på om jeg skal prøve meg på noe slikt en dag? :)
Ja serier over bo og arbeidsforhold i andre lender er noe en godt kan fotografere mere av. Det hadde vært spennende om du hadde gjort denne doserien Bjørnar.
En do-serie hadde vært artig. ;)
Det er en viss standarforskjell fra de norske hjem!
Synd at det skal være slik
Det eneste posetive hvis man kan kalle det posetivt, er de lyse fargene!
Jostein
Første oppslaget i Jærbladet i dag, får fram kontrastane til dette toalettet. Elavane Ved Klepp ungdomsskule klaga på toaletta.
http://jbl.no/index.php?page=vis_nyhet&NyhetID=30417
Helsing Tone
Men nå er det snart ikke noe alternativer tilgjengelig.
Mvh,
Walter
P.S.: Jeg synes det er flott at ett eneste bilde (av en dass!) får så mye oppmerksomhet og temaet som du opptar her, tydeligvis appellerer til mange.
Det er mye som skjer i Baltikum som berører norske firmaer uten at det altid interesserer norske medier, men jeg velger å ikke skrive så mye mere om det her for å ikke gjøre denne siden over til et politisk diskusjonsforum.
Walther. Jeg vil berolige deg med at det er bare deler av Synnøve Findens gulostproduksjon som lages i Estland (de lager fortsatt ost også i Norge), og den lages ved en av landets beste ostefabrikker (i Pölvamaa). Som en slags liten motvekt eksporterer Synnøve Finden brunost lagd i Norge til hele Baltikum, men på grunn av den stive prisen har den ingen markedsandel.
Tone. De to jentene som jobber i denne butikken ser det ikke som noe stort problem å bruke naborommet som kombinert bøttekott, kjøkken, og håndvask etter toalettbesøk. de er glad at de fortsatt har en jobb i en by med 40-70% arbeidsledige kvinner (tallet er difust fordi mange er arbeidsledige men ikke har registret seg, mens andre jobber svart for å få endene til å møtes), og spesielt når butikken ikke har noen reel profitt (break even).
Jeg kan ikke forstå hva disse skolebarna på Jæren klager over, Det er faktisk langt over standarden ved mange norske sykehjem, og milevis over standarden i østlige Europa. De burde ha sett toalettet i Estland.
Berit. Dette bildet er tatt før butikken åpnet i januar, og det var slik det så ut etter utvaskingen ifra forige leietager.
John B. Ja det er stort sett bare i Norge en ikke må betale mye for vannet.Vannkvaliteten her borte er ikke spesielt bra. I Tallinn kan en til nød drikke vannet ukokt, men i gruvebyen Kohtla-Järve hvor denne butikken ligger er vannet full av oljeskifer. Det er faktisk vannmåler i mitt vertikaltdelte hus på Hedmarken, og borettslagets formann bad meg ved nyttårstider om å avlese måleren.
Jostein
Den hvite malingen er samme malingen som alle veggene i butikken er malt med, og tapeten er trolig en veldig liten tapetrest, siden den ikke dekker mere enn halve dassen.
Vel,vi snakket om tur til Estland på et forgåenedebilde. Dette her er litt på vei
til min forestilling til hva som foregår. Er klar over det er mye man ikke vet om andre plasser også. Generelt er det altid værre en man tror.
Rett fra ..Dreamlineren.. og inn i....
Illustrerende bilde.
Generelt er det ikke så ille her borte i de baltiske statene. De er fortsatt ikke kommet lengre enn halvveis i hamnskifteprosessen ifra USSR og til et sivilisert fult demokratisk samfunn. De tre statene har valgt å løse ulike problemer knyttet til hamnskiftet, og latt ulike problemstillinger ligge uløst.
Estland er det landet som har kommet lengst på mange felt, men de sliter stygt på blant annet raseproblematikken - som at 30% av befolkningen sliter med å forstå landets offisielle språk, og det er lov å sparke en ansatt som ikke kan estisk (statlige og statseide arbeidsplasser som politiet postverket har sparket postbud og politifolk med 30-40 års fartstid for å ikke kunne språket, selv om de ble ansatt da landet var Russland)
Når de gjelder bo og arbeidsforhold så ligger de langt bak Norge. Delvis fordi de bruker veldig lite penger på boligen i forhold til bil. Bilparken her borte er faktisk bedre enn i Norge, mens leilighetene ofte ikke er oppusset siden USSR. Det er svært mange folk som fortsatt har gasskomfyrer ifra 70 og 80-tallet, og baderommene ser ut som badet på en 50-tallsleilighet i Norge.
Jeg skal se å få tatt en billedserie av USSR-leiligheter, som de utslitte russiske papirtapetene
Det har vært lite eller ingen utvikling i design eller arkitektur i Russlandstiden, så et badekar lagd i 1950 ser omtrent akkurat ut som et lagd i 1990. Noe det er lettest for nordmenn å se på biler og kameraer ifra USSR.
Firkanta Lada kom tidlig på 60-tallet, og ble produsert med ikke alt for store forandringer på lisens i tidligere USSR-stater inntil sommeren 2011 - Det er en delvis kopi av en Fiat ifra midten på 1950-tallet.
Bokskameraet Ljubitel kom på markedet i 1949, og ble med få forandringer produsert til 1993. Det er en sterk etterligning av et tysk Bessa ifra midten av 1930-tallet
Fed 3 kom på markedet rundt 1963, og var i produksjon til 1991, med omtrent ingen forandringer. Slik var USSR på svært mange måter.
Estland idag er på mange måter meget moderne, men de sliter fortsatt med å komme seg igjennom hele hamnskiftet - ikke så rart når mange tjener kun 3500 i måneden. I Latvia tjener de ennå mindre, og der har bankene den stygge uvanen å gå konkurs.
Mange leiligheter i Tallinn ser nesten ut som en leilighet i Norge, når det gjelder møbler og innredning. Mens mange fortsatt bor i boliger som ser ut som USSR-tiden. I Estland ble det bygget hele villastrøk (som deler av den fine bydelenen Nömme i Tallinn, og feriebyen Haapsalu på vestkysten) uten vann og vannklossett helt frem til begynnelsen på 1990-tallet. Det er først nå at mange av husene begynner å få innlagt vann, for ofte har naboer nektet vannadkomst over deres hage og kommunene har ikke tvunget igjennom en løsning).
Har vært en hel del plasser i andre retningen(er)
, er litt var på maten,mens hotellrommet bryr jeg meg mindr om. Lå rett nok sist på et femstjerners :)
Meget interessant lesning.
Vil du se litt på hvordan folk bor kan du kikke litt på eiendomssidene. Jeg foreslår for å se boligstandarden ved å kikke på hovedstedene samt en fattig storby med lavere boligpriser i hvert av de tre landene: City24.ee (Estland - Kohtla-Järve) ss.lv (Latvia - Liepaja) ss.lt (Lithauen - Alytus)
Så litt om byggeskikken i USSR. En venn av meg skulle rette opp en skakk innvendig sementvegg i sin mors 30 år gamle blokkleilighet i Lasnamäe, Tallinn. De fant ut at mureren/e hadde gjemt en tom vodkaflaske i veggen. Jeg var med på å rive ned et dobbelt klasskap ifra en 40 år gammel leilighet - her var det ikke spart på treverket da min varevogn ble halvfull av gammel ved.
Selv i dag så murer de strømledningene rett inn i veggen uten strømpe eller i rør. Det betyr at når ledningen en dag blir skadet så blir det en omfattende restaurering av hele veggen.